INDUSTRI

- Alt er bedre enn de forrige eierne

IKKE STOR NOK: Noretyls anlegg på Rafnes er ikke stor nok, dersom Borealis skal bli internasjonalt konkurransedyktig.
IKKE STOR NOK: Noretyls anlegg på Rafnes er ikke stor nok, dersom Borealis skal bli internasjonalt konkurransedyktig. Bilde: Anders J. Steensen
Jannicke Nilsen
5. juni 2007 - 13:30

For 2,4 milliarder norske kroner sikret det britiske petrokjemiselskapet Ineos seg Borealis i Bamble, og dermed restene av den norske petrokjemivirksomheten.

For to uker siden kjøpte Ineos Hydros polymervirksomhet for 5,5 milliarder kroner.

Når Borealis nå også er sikret, får britene 100 prosent eierskap i Noretyl AS, som har Norges eneste petrokjemiske prosessanlegg for å omgjøre våtgass til etylen. Hydro Polymer og Borealis eide 50 prosent hver av Noretyl.

Fornøyde ansatte

I formiddag var ansatte i Borealis på et allmøte hvor nyheten ble presentert. Der ble nyheten godt mottatt.

– Vi har slitt i mange år med eiere som ikke har villet satset i Norge. Det var dårlig med Statoil som deleiere, og enda verre etterpå. Når forsøket med å samle petrokjemivirksomheten i et børsnotert selskap strandet, så er dette mye bedre enn alternativet: Å bli værende med eiere som har sagt de vil ut av Norge, sier hovedtillitsvalgt Hans Ødegård.

Håper på børs

Salget av Hydro Polymer vakte oppsikt – ansatte, fagorganisasjoner og politikere hadde håpet at en samlet norsk petrokjemivirksomhet kunne gå på børs med nye eiere.

Heller samlet enn splittet

Når et norsk eierskap ikke var mulig, er et samlet eierskap bedre, er holdningen til de ansatte.

– Det er bestandig irriterende å bli solgt. Men de nye eierne sier akkurat det vi vil høre, at de vil satse i Norge. De forrige eierne har ikke hatt sans for Norden i det hele tatt, de har bare hatt fokus på Østerrike og Arabia, sier hovedtillitsvalgt for Nito-organiserte, Kai H. Torsdal.

Borealis har lenge signalisert at de vil ut av den norske petrokjemivirksomheten.

– Salget av vår norske polyolefinvirksomhet er et nytt skritt for å gjøre vår virksomhet i Europa mer konkurransedyktig. Vi ønsker alle våre norske kollegaer en suksessrik framtid med Ineos som sine nye eiere, sier konsertdirektør John Taylor i Borealis i en pressemelding.

Utvide separasjonsanlegget?

En bekymring har imidlertid ansatterepresentantene. Ineos mangler 1 million tonn etylen til sine fabrikker, og dersom oppkjøpet er motivert av å sikre seg kontroll over Noretyl sin cracker, setter dette framtiden til plastfabrikkene i Bamble i fare, skriver de i en pressemelding.

De krever derfor at Ineos avklarer hva de selskapet med oppkjøpet.

– Alt er veldig nytt ennå, men vi har fått noen signaler fra de nye eierne om at de vil inn og se på utvikling av crackeren så fort som mulig. Det er mulig at de vil gå inn i separasjonsanlegget med en milliard eller to. Det er i tilfelle veldig spennende om det blir en ekspansjon av videreforedling av gass i Grenland, Borealis har ikke hatt eiere som har villet satse på dette tidligere, sier Hans Ødegård.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.