MOBIL

Alt du trenger vite om Nokia N9

Nokias nye Meego-flaggskip er ute av skapet. Her er det du trenger vite om telefonen.

21. juni 2011 - 13:19

Nokia lanserte i dag sin første Meego-telefon, N9, som muligens er tidenes mest forsinkede telefon. Uansett, nå er den her, og her er det du trenger vite.

Aldri hørt om Meego? Her er en kjapp oppsummering

Design

N9 minner en hel del om Nokia N8, samtidig som den har fått mye renere linjer. Her er glasset (Gorilla Glass) foran skjermen lett buet, noe som gjør at det går i ett med resten av skallet rundt telefonen.

Produsenten har gått for en såkalt "unibody"-utforming, noe som innebærer at du ikke finner noen løse deksler elle annet rask som lager slark.

Telefonen er bygget i polykarbonat, som kort fortalt er et sammensatt, svært sterkt, plastmateriale. Dette stoffet har mange fordeler, blant annet er fargen mikset inn i selve blandingen slik at den ikke skrapes av.

At skallet er smidd i polykarbonat forbedrer også signalmottaket. Dette vet selvsagt produktsjef i Nokia, Bjørn Egil Brekke, å bruke i et diskrét stikk mot Apple: - Det spiller ikke noen rolle hvordan man holder N9 i en samtale.

Skjerm

N9 har i likhet med N8 fått AMOLED-skjerm, men denne gangen har størrelsen økt til 3,9 tommer og oppløsningen har økt til 480 x 854 piksler. Dette er den samme oppløsningen som Sony Ericsson Xperia Arc.

Oppløsningen er i naturlig 16:9-format, noe som betyr at du slipper sorte rammer rundt skjermbildet når du ser film på telefonen.

Glasset foran skjermen er også polariserende. Dette gjør at den er lettere å lese i sollys.

Operativsystem og menyer

Nokia N9 kjører på den Linux-baserte Meego-plattformen, som altså er oppfølgeren til Maemo-systemet du fant i Nokia N900. Mens forgjengeren var noe tung og komplisert for nye brukere, ser Meego ut til å ha blitt laget med langt skarpere fokus på brukervennligheten.



Menysystemet er forenklet i forhold til Maemo.

Nysgjerrig? Se video av de nye Meego-menyene

Menyene i N9 minner lite om det vi har sett tidligere. Istedenfor å trykke på et ikon eller fysisk knapp for å gå fra startmeny til programlisten sveiper du fingeren over skjermen.

Ved å sveipe fra programlisten åpner du et eget panel som både rommer oppdateringer fra sosiale medier, varslinger om ubesvarte anrop og annet nyttig. Du kan også sveipe mellom åpne programmer.

Ekte multitasking

I likhet med Nokia N900 har N9 fått ekte multitasking. Det betyr at programmene ikke går i pausemodus mens du bruker en annen funksjon, men fortsetter å kjøre i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Du finner et eget panel som viser alle programmene du kjører på skjermen samtidig - og her vil faktisk filmklipp og lignende fortsette å kjøre i de små vinduene.

Dette er stilig, og det går nok også et par millisekunder kjappere å bytte mellom programmene. Samtidig er det mer ressurskrevende enn å pause dem, og på tilsvarende telefoner har vi opplevd at ting ender opp med å gå grisetregt om du ikke passer på å avslutte programmer straks du er ferdig å bruke dem.

Men her har Nokia faktisk gjort et veldig lurt grep - N9 har nemlig hele 1 GB arbeidsminne. Dette betyr at det skal mye til før du går tom, og det er dermed ikke like farlig om du glemmer å avslutte et program her og der.

Maskinvare

Utover den massive mengden arbeidsminne er ikke N9 noen kruttpakke. Her får du en vanlig A8-prosessor på 1 GHz, og grafikkbrikken PowerVR SGX 530. Denne grafikkbrikken er noe aldrende, og kan ikke måle seg med de du finner i de andre toppmodellene i dag.

Nå skal vi understreke at det viktigste alltid vil være at telefonen greier å kjøre programvare, spill og annet som er laget for den, og så lenge utviklere vet at de ikke skal presse grafikken for høyt så vil du få en flytende brukeropplevelse. 

I likhet med Samsung og Apple har Nokia valgt å gi ut telefonen i to forskjellige varianter med forskjellig internminne. Den rimeligste varianten har 16 GB internminne, mens den dyrere utgaven leverer hele 64 GB - mer enn noen annen telefon vi har sett til nå.



Du kan ha opp til 64 GB lagret på den dyreste versjonen. Det er mange bilder, det.

Teknologi

Nokia N9 har alt du trenger av teknologi i dag:

  • HSPA: 14.4 Mbps ned, 5,7 Mbps opp
  • Wi-fi: 802.11a/b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 m/A2DP, EDR
  • A-GPS
  • NFC

Kamera

N9 har fått et kamera som tar bilder i åtte megapikslers oppløsning og kan filme i 720p. Tradisjonen tro har Nokia holdt seg til Carl Zeiss-opptikk, og du får en blenderåpning på f.2.2, noe som burde gi bra resultater i dempet belysning.

Ifølge Nokia er kameraet det raskeste som har stått i en mobiltelefon til nå, enten du snakker om oppstart, fokustid eller tiden det tar fra du trykker på knappen til bildet er tatt.

Økosystem & programvareutvalg

Noe som har blitt viktigere og viktigere i mobiltelefoner, er hva du kan hente ned til dem. Nokia var veldig klar over dette da de i sin tid kjøpte utviklingsverktøyet QT, som gjør det mulig å utvikle for flere plattformer samtidig. Målet var at alle apps som ble utviklet til Symbian^3 enkelt skulle konverteres til Meego, slik at plattformen ville ha et bra programvareutvalg fra første stund.

Dette betyr at du allerede finner en hel del programvare for N9 i Nokias Ovi Store. Utvalget blekner selvsagt sammenlignet med Android Market og Apple App Store, men forhåpentligvis vil databasen vokse seg langt større etterhvert. 

Én ting er Nokia allerede suverene på, og det er kart. Gjennom Ovi Store finner du både kart og navigasjonsprogramvare for hele 90 land, og kan laste ned alt sammen uten å betale et øre.

Pris og lansering

Nokia N9 er faktisk rett rundt hjørnet, og skal være på markedet allerede i september.

Prisen er ikke offentliggjort, men vi antar det er trygt å tippe at den havner på samme nivå som N8, altså mellom 3500 og 4000 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.