OLJE OG GASS

– Alt avhenger av Sjtokman

Professor Anatoly Zolotukhin ved Gubkin Russian State University of oil and gas er usikker på oljeframtiden i arktis.
Professor Anatoly Zolotukhin ved Gubkin Russian State University of oil and gas er usikker på oljeframtiden i arktis.
Ole K. Helgesen
28. jan. 2010 - 11:14

TROMSØ: Sjefteknolog for Gazproms offshoreprosjekter, Vladimir Dimitrov, fortalte i går på Intsoks norsk-russiske offshorekonferanse i Tromsø at Sjtokman-utbyggingen kan bli utsatt. Dette skyldes store endringer i gassmarkedet, blant annet på grunn av skifergassrevolusjonen i USA. 5. februar skal det holdes styremøte i Shtokman Development AG (AS) hvor videre framdrift skal avgjøres.

Fare for skrinlegging

Professor Zolotukhin, som tidligere har jobbet i Statoil, sier til Teknisk Ukeblad at dette får store konsekvenser for den framtidige olje- og gassproduksjonen i arktiske strøk.

– Teknologirevolusjonen innen skifergass i USA er i ferd med å endre rutene for gasstransport. Europa og Asia tar over som det viktigste markedet for eksportørene. Men Europa har også skifergass. Det er estimert at Europa femten tusen milliarder kubikkmeter skifergass, mens gassbehovet bare er 550 milliarder kubikkmeter i året. Derfor stilles det forståelig nok mange spørsmål om hva man skal gjøre med russisk arktisk gass.

Må bestemme seg

Han sier det verste selskapene i Sjtokman-prosjektet kan gjøre, er å utsette beslutningene sine.

– Det er ikke mulig å forutse teknologiutviklingen. Vi kan ikke vite hva som skjer om 5 til 10 år. Men det må bli tatt beslutninger, og vi må være konsistente, sier Zolotukhin, og viser til at det trolig vil komme store teknologirevolusjoner også innen oljeutvinning.

– Jeg tror blant annet det kommer en revolusjon innen tungolje og oljesand innen fem år. Da vil plutselig Canada og Venezuela bli det viktigste oljeregionene.

Blir liggende

Ifølge Zolotukhnin er det fare for at olje- og gassressursene i arktiske strøk blir liggende i bakken i lang tid.

– Rosneft hevder at produksjonskostnadene i arktiske strøk ligger på 60 til 70 dollar per fat oljeekvivalenter. Dette er ti ganger høyere enn i utviklete regioner, og det er ikke lønnsomt med dagens olje- og gasspriser. Dette er den mest krevende regionen i verden.

– Det er mulig at Sjtokman-utbyggingen ikke kan forsvares. Men det må bli tatt beslutninger. Og det som er sikkert er at det heller ikke vil bli andre nye prosjekter i dette området dersom Sjtokman blir skrinlagt, sier den russiske professoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.