IKT

Alltid på

27. feb. 2001 - 10:44

Det var telefonselskapene som inspirerte dataselskapene til å finne opp begrepet always on. Kundene fant seg ikke i at summetonen ble borte, og i dag tar vi det som en selvfølge at telefonen alltid virker. Slik har det ikke vært med datamaskiner. Alle mulige og umulige feil oppstår. Hvem har ikke blitt møtt med unnskyldningen dataen virker ikke når du har henvendt deg til en saksbehandler.

For noen få år siden, da Internett tok av for alvor, var ikke tjenestekvaliteten i nærheten av det vi har i tradisjonell stemmetelefoni. Men etter hvert har bedriftenes viktigste forretningsprosesser blitt avhengig av at alt virker. Tilgjengelighet er nå et nøkkelord i nettet.

Likevel er det vanskelig å holde hva slagordet lover. HP er villig til å garantere en tilgjengelighet på inntil 99,99999 prosent av tiden med e-utilica, som ifølge våre beregninger gir en nedetid på 311 sekunder i året. Det burde være tilstrekkelig for de fleste.

Som Ingrid Espelid

De fleste fjernsynsseere vet at mateksperten Ingrid Espelid pleide å gjøre bakeoperasjoner ferdig på forhånd. Slik har også HP tenkt når de nå lanserer et ferdig integrert Internett-datasenter. e-utilica, som systemet er kalt, er bygget opp tidsriktig i en to meter høy skapkonfigurasjon basert på standardiserte 1U- eller 2U-enheter. For de uinnvidde kan det tilføyes at 1U her er betegnelsen på en enhet som er 1,75 tomme høy, det vil si 4,45 cm, og som ser ut som en pizzaboks. e-utilica er et modulært system og kan ta inntil 42 slike enheter oppå hverandre i hvert skap. Systemet kan settes sammen med flere skap avhengig av kapasitetsbehov.

Hver 1- eller 2U-enhet kan være en server som kan kjøre HP-UX, Linux eller Windows, en lagringsenhet eller ulike administrative enheter fra Cisco slik som brannmurer, krypteringsenheter, eller svitsjer. Lagringsenheten er også basert på 1U-formatet og HP har klart å putte fire disker inn i denne enheten. Hvis hele skapet fylles med 42 slike enheter rommer det ikke mindre enn 6 Terabyte. I april faser de inn en ny diskgenerasjon som dobler dette til 12 TB.

– Selv om det sikkert er mulig å forhandle seg frem til rimelige priser på alle enkeltkomponenten av programvare og maskinvare, så vil e-utilica alltid være billigere fordi kunden slipper kostnaden med å integrere alt til et system. Dessuten tar det alltid lang tid å gjennomføre slike prosjekter, og det er ikke alltid slike gjør-det-selv-prosjekter fungerer like godt. I en tid med stor mangel på IT-kompetanse er det dessuten stadig vanskeligere å få folk til å utføre slike jobber, sier HPs europeiske sjef for servere, Rudi Schmickl.

Til nettet

Det nye skapet til HP retter seg mot tjenesteleverandører, enten de befinner seg i bedriftens egen IT-avdeling eller opererer som en ASP på Internett. Når det kjøres tunge løsninger, kan serverne jobbe sammen for å maksimere datakraften, eller de kan operere hver for seg for å kjøre mange applikasjoner.

– Markedet vil ha det brede tjenestetilbudet som finnes på Internett, men de forlanger også den kvaliteten de er vant med fra taletelefoni. Det tror vi at vi har klart med e-utilica, samtidig som vi har oppnådd en svært høy utnyttelse av maskinvaren, sier Schmickl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.