NETTARKIV

Aktivt samarbeid om akvakultur

27. aug. 2003 - 14:37

PER-CHRISTIAN ENDSJØ

er teknologiutsending i Singapore

per.christian.endsjo@ntc.no

@brd1:AQUANOR 2003 BLE nylig avviklet i Trondheim med nesten like mange deltakere som i rekordåret 2001. Forskjellen var at den internasjonale deltakelsen syntes å være enda bedre, mens mange i den norske oppdrettsnæringen holdt seg hjemme for å slikke sine sår.

To lærdommer kan trekkes: 1) AquaNor har vært i stand til å befeste sin internasjonale posisjon. 2) En rekke land ser til moderne, høyteknologisk akvakultur som et satsingsområde. Det var tunge delegasjoner fra flere land. Blant dem var kanskje bystaten Singapore mest overraskende.

Regionalt senter for akvakultur

De fleste land i Sørøst-Asia sikter mot å etablere en stor, moderne oppdrettsnæring. Thailand er verdens største eksportør av oppdrettsreker. Når det gjelder fisk, er det meste basert på fangst av småfisk eller yngel fra relativt enkle klekkerier. Internasjonale og nasjonale programmer arbeider for å bedre det biologiske materialet, introdusere bedre teknologi og ta mer hensyn til miljøvirkningene.

Singapore har investert om lag 250 mill. kroner i forsknings- og demonstrasjonsanlegg. Bystaten har etablert en solid forskningsplattform.Landet konsumerer 100.000 tonn fisk i året, men bare 4 prosent av konsumet produseres lokalt. Det er jo heller ikke overraskende med landets høyst begrensede territorialfarvann, som også er et av verdens mest trafikkerte sjøområder. Importen av norsk laks er nesten like stor som egen fiskeproduksjon.

Omfanget av oppdrett i Singapore vil alltid møte arealmessige begrensinger, og det meste må skje i nabolandene, bl.a. i den nærliggende Riau- provinsen i Indonesia. Her vil havbruk finne sted, mens base og mottak blir i Singapore.

Hvorfor Norge?

Singapore sendte en delegasjon på 11 deltakere til AquaNor, Oslo og Tromsø fordi de nå vil utarbeide en strategi for hvordan landet kan bli et konkurransedyktig, regionalt senter. Gjennom mange år har det blitt utviklet et samarbeid med norske fagfolk og institusjoner. Utformingen av den store forskningsstasjonen på Saint John's Island er gjort av Akvaplan-Niva. Norske utstyrleverandører har vært inne, og det pågår drøftelser med norske virksomheter om store avlsprogram for marine, tropiske fiskearter. Det ble derfor ganske naturlig at norske konsulenter og Eksportrådets kontor ble involvert i tilretteleggelsen av et program som skulle være en skreddersydd forberedelse til landets utforming av en nasjonal strategi.

Det er for tidlig å trekke en klar konklusjon, men vi ser allerede konturene av et tett samarbeid. Det er formalisert et samarbeid mellom Norges Fiskerihøyskole og Tropical Marine Science Institue ved National University of Singapore for utveksling av studenter og akademisk personell til felles forskningsprosjekter. En utvidelse til Universitetet i Bergen synes å være nær forestående. Singapore er snart klar til å fatte beslutninger om avlsprogram for marine, tropiske fiskearter. Det er allerede klart at norske virksomheter blir involvert på kommersielle vilkår. Norske utstyrleverandører inviteres til å tilpasse sine løsninger for tropiske bruksområder. Det pågår også drøftelser om logistikkløsninger, men kanskje viktigst er det at hele det singaporeanske miljøet ønsker norske investorer velkomne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.