KLIMA

Advarer mot sammenbrudd i klimaforhandlingene

KULL: To arbeidere foran et kullkraftverk utenfor den kinesiske hovedstaden Beijing. Kullkraft er en av de viktigste kildene til utslipp av klimagassen CO2.
KULL: To arbeidere foran et kullkraftverk utenfor den kinesiske hovedstaden Beijing. Kullkraft er en av de viktigste kildene til utslipp av klimagassen CO2. Bilde: Scanpix
19. nov. 2010 - 09:03

– Prosessen kan ikke kontinuerlig befinne seg i dødvanne og fortsatt være den viktigste delen av arbeidet, advarer Todd Stern.

Han mener samtalene en gang i framtiden kan nå et punkt hvor «dette ikke kommer til å fungere».

Stern sier han håper det vil bli tatt små skritt framover på FNs store klimakonferanse i Mexico som begynner i slutten av november. Han tror ikke det vil være hensiktsmessig å sette en tidsfrist for når en ny internasjonal klimaavtale skal være på plass.

– Jeg tror dette bør gjøres når tiden er moden.

Nådde ikke målet

Kyoto-avtalen utløper i 2012, og det er høyst usikkert hva som skjer etter dette. Hvis ikke klimaforhandlingene har gitt resultater innen den tid, og Kyoto-avtalen ikke forlenges, vil det ikke være noen global avtale som regulerer utslippene av klimagasser.

Tidligere var det håp om at en ny internasjonal avtale skulle komme på plass på klimatoppmøtet i København i fjor. Dette målet ble ikke nådd, og det er allerede klart at det ikke vil bli enighet om noen avtale i Mexico heller.

Noen peker nå på FN-møtet i Sør-Afrika neste år, men ingen kan si sikkert om det egentlig er realistisk å komme i mål da.

– USA risikerer boikott

En av de viktigste bremseklossene i forhandlingene den siste tiden har vært manglende politisk vilje til å gjennomføre utslippskutt i USA.

Når ikke verdens nest største utslippsnasjon tar tak i problemet på hjemmebane, blir også andre land mindre lystne på å bruke penger på å redusere utslippene av klimagasser.

Den britiske økonomen Nicholas Stern, som fikk mye oppmerksomhet for sin rapport fra 2006 om kostnadene forbundet med klimatiltak, mener USA i framtida risikerer handelsboikott hvis ikke landet gjør noe med utslippene sine.

– USA vil i stadig større grad se risikoen ved å bli forbigått. Ti år fra nå må de kan hende begynne å bekymre seg for å bli stengt ute fra markeder fordi produksjonen deres er skitten, sier økonomen til avisa The Times.

Han tror land som selv har brukt ressurser på å kutte utslipp, vil være svært lite interessert i å måtte konkurrere med stater som nekter å bidra til å redusere verdens klimautslipp. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.