BYGG

Advarer mot korrupsjonstrøm i bygg

Joachim Seehusen
24. nov. 2006 - 14:08

– Et lite jordskjelv har startet og det er et spørsmål om tsunamien vil komme. Marianne Damhaug la ikke fingrene i mellom da hun snakket om etikk og korrupsjon i forrige uke.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper hun den sterke ordbruken.

– Bransjen har ennå ikke tatt alvoret inn over seg. Det er positivt at RIF tar dette alvorlig, men det må implementeres i bedriftene, det er viktig at de store går foran, sa Damhaug.

Damhaug forklarer alvoret med å fortelle om den tyske ingeniørbedriften Lahmeyer som er utestengt fra oppdrag finansiert av verdensbanken i syv år på grunn av en sak i Lesotho fra 2001.

– Det er et godt eksempel på hvor viktig dette er. Det er ikke lenge siden både smøreturer og gaver var lovlige, så kom en lovendring som mange bedrifter ikke har fått med seg. De har ikke tatt det på alvor, de har ikke jobbet med det.

– Vi må trekke inn de unge og løfte dem inn i dette arbeidet, råder Damhaug, som er nestleder i styret i Fredskorpset.

Forbereder veileder

– Marianne Damhaug starter en nødvendig og viktig debatt med dette her, og spissformuleringer hører med. Dette var et tsunamivarsel. Jeg har ingen grunn til å tro at det kommer en tsunami av korrupsjonssaker blant RIF-bedrifter, sier Siri Legernes, administrerende direktør i RIF.

Hun forteller at arbeidet med en etikkveileder har pågått i et halvt års tid og at den skal være klar til årsmøtet i mars 2007.

– Vi holder på med en kartlegging av hvor mange av medlemsbedriftene som har egne etikkprogrammer, de fleste av de store har slike.

– Det er bra at RIF også tar initiativ til å lage en etikkveileder. Dette er spesielt viktig for mindre bedrifter som kan ha minimalt med ressurser til å utarbeide slike retningslinjer selv, fastslår Vibecke Hverven, administrerende direktør i Sweco Grøner..

Konkretiserer reglene

Hun forteller at Sweco i flere år har benyttet en Code of Ethics som er utarbeidet av FIDIC, en internasjonal bransjeorganisasjon for konsulentselskaper. I tillegg benytter Sweco seg av de regler og anbefalinger som er laget av FN, Verdensbanken, OECD, Sida og Norad.

En gruppe med deltakere fra Sverige, Finland og Norge arbeider med å styrke konsernets etiske retningslinjer ved å gjøre dem mest mulig konkrete. – Gruppen skal gjøre en grundig gjennomgang av retningslinjene vi har i dag, samt se på forbedringer. Vi ønsker en solid bevisstgjøring av alle ansatte i det daglige arbeidet i grensesnitt mot kunder, leverandører og i omgang med kolleger og andre personlige relasjoner våre ansatte har gjennom arbeidet sitt. Vi vil at våre ansatte skal være trygge på hva de kan gjøre og ikke gjøre, sier Hverven..

Krav til partnere

Norconsult har nettopp avsluttet halvannet års arbeid med etiske retningslinjer for bedriften. – De er nettopp styrebehandlet og godkjent, forteller Tom Arild Junge, direktør for økonomi, personal og marked i Norconsult.

Junge forteller at de også har utarbeidet etiske retningslinjer for underleverandører og samarbeidspartnere. – Vi blir av og til spurt av kunder om vi har et etisk regelverk, det er fortsatt ikke vanlig, men skjer oftere enn tidligere, sier Junge.

Norconsults retningslinjer for etikk omfatter ansattes personlige adferd, om habilitet og helt konkret om korrupsjon. Der heter det blant annet at: Det er i alle sammenhenger forbudt å motta eller gi urimelige godtgjørelser/fordeler relatert til kunder, leverandører, myndigheter eller andre interessenter slik at dette kan oppfattes som en bestikkelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.