MOBIL

7 tips for bedre batteritid

Skulle du ønske du slapp å lade telefonen hver dag?

27. juli 2010 - 17:11

Mobilprodusenter flest liker å presentere tall (med unntak av kvartalsresultater..), gjerne i den optimistiske enden av skalaen. Dette gjelder særlig batteritiden.

Selv om produsentene vil ha det til at telefonen din har en standbytid på flere uker og en taletid på et halvt døgn, vil du sjelden eller aldri oppleve dette i praksis.

Årsaken er enkel: Når produsentene måler hvor lenge batteriet varer, gjøres dette i kontrollerte omgivelser med optimale forhold på absolutt alle fronter. Det motsatte av disse omgivelsene kan man gjerne omtale som "hverdagen din".  

Det finnes heldigvis mange grep du kan gjøre for å gi telefonen din noen ekstra timer å gå på per lading.

Her er syv enkle tips:

1. Juster lysstyrke i skjermen

Særlig i telefoner med berøringsskjerm vil du ofte oppleve at batteriindikatoren synker farlig raskt. De fleste slike telefoner har en innebygd sensor som justerer lysstyrken i skjermen din automatisk.

I motsetning til hva mange tror, slår denne sensoren på maksimal lysstyrke når du befinner deg ute i sollys, mens den vil dempe skjermbelysningen når omgivelsene er mørke. Meningen er å gjøre skjermen mest mulig lesbar under alle forhold.

Vil du at skjermen din skal bruke minst mulig strøm, kan du gå inn på skjerminnstillingene og deaktivere lyssensoren, og heller sette lysstyrken til et av de laveste nivåene manuelt.

Vær obs på at skjermen vil bli tilnærmet uleselig i sollys når lysstyrken er lav.

2. Slå av skjermen når den ikke er i bruk

Med standardinnstillinger vil de fleste skjermer slå seg av automatisk når telefonen har vært inaktiv i rundt 15 sekunder. Dersom du pleier å sjekke klokken ti ganger i timen, kan du med fordel nedjustere denne timeren til fem sekunder dersom det er mulig.

Det er imidlertid mulig å brenne seg på dette. Om du gang på gang opplever at skjermen slår seg av før du er ferdig med det du holder på med, så er det bedre med en høyere timer. Du bruker mer strøm på å slå skjermen av og på igjen flere ganger enn om den er påslått sammenhengende til du er ferdig.  

Den beste løsningen er om telefonen har en dedikert knapp for å slå av og på skjermen, slik at du kan slå skjermen av manuelt når du ikke skal bruke den mer.  

3. Deaktiver push-e-post

Øyeblikkelig henting av e-post innebærer at telefonen din er i konstant kontakt med e-postserveren din, noe som er svært krevende for batteriet. Tenk over om du virkelig har behov for å få e-posten din det sekundet den dukker opp på serveren. '

Om du kan greie deg med å sjekke hvert 10. eller 30. minutt vil det i de fleste tilfeller gjøre underverker for batteritiden.  

De fleste e-postprogrammer lar deg også stille inn topp- og bunntid. Dette innebærer at telefonen din er i konstant kontakt med serveren i et gitt tidsintervall, for så å slå over til å sjekke hver halvtime, time eller sjeldnere når denne tidsperioden er over.  Dermed kan du kjøre push mens du er på jobb, og spare batteri (og kanskje til og med slappe litt av) når du har fri.

4. Deaktivér wi-fi og GPS

Selv om telefonen din kan koble seg opp mot trådløse nettverk betyr ikke dette at du skal gjøre det hele døgnet. Gjør det til en vane å slå av wi-fi-funksjonen når den ikke er i bruk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det samme gjelder GPS-mottakeren og Bluetooth. Slå av alt du ikke bruker. Alltid.

PS: Mange telefoner setter disse funksjonene i inaktiv modus når de ikke brukes, men dette tar gjerne litt tid, så du er alltid tjent med å slå dem av manuelt.

5. Bruk flymodus - på bakken

Om du vil bruke telefonen som musikkspiller på fjelltur eller andre steder der det ikke er dekning, er det bare å aktivere flymodusen. Gjør du ikke dette går telefonen tom for strøm før du vet ordet av det.

Mobiltelefoner bruker nemlig mer strøm dess dårligere signal det er, da de alltid vil prøve å få kontakt med nettverket.

Er det ikke dekning vil telefonen din fyre av signaler på full styrke, noe som sluker batteri.

6. Bytt operatør

Selv om de store operatørene har et noenlunde likt dekningskart, er det slett ikke sikkert du oppnår like godt mottak overalt.

Dersom du har et abonnement med Telenor-dekning, og dekningsindikatoren konstant viser to av fem streker der du bor, bør du låne et Netcom-simkort og se om du får sterkere signal. Dårligere dekning gir lavere batteritid.

7. Bruk GSM istedenfor 3G

Dersom du ser på den oppgitte taletiden for mobilen din, vil GSM-tallene i de fleste tilfellene være høyere enn 3G-tallene. Ved å deaktivere 3G (ofte omtalt som UMTS eller WCDMA) på telefonen vil du altså øke taletiden.

Utbyttet av denne metoden varierer fra telefon til telefon. På noen modeller får du kun en halvtime ekstra, mens andre får dobbelt så lang taletid.

Vær obs på at du struper internetthastigheten din om du kun kjører GSM, da den raskeste teknologien du finner i dette nettet er Edge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.