KRAFT

243 strømkunder koblet ut - alpinanlegg må la snøkanonene stå

Må fyre med forurensende oljekjel eller dieselaggregat.

Koblet ut: Flere alpinanlegg i Oslo-regionen må la snøkanonene stå, som følge av Statnetts vedtak om å koble ut strømkunder som har avtale om såkalt fleksibelt forbruk. 
Illustrasjonsfoto fra Beitostølen.
Koblet ut: Flere alpinanlegg i Oslo-regionen må la snøkanonene stå, som følge av Statnetts vedtak om å koble ut strømkunder som har avtale om såkalt fleksibelt forbruk. Illustrasjonsfoto fra Beitostølen. Bilde: Nicolay Flaaten
23. nov. 2015 - 14:16

Flere alpinanlegg i Oslo-regionen må la snøkanonene stå, etter at Statnett har pålagt Hafslund Nett å koble ut 243 strømkunder som inngår i en ordning med såkalt fleksibelt forbruk i Oslo-regionen. Det opplyser Hafslund Nett til Teknisk Ukeblad.

Årsaken er at Statnett fortsatt ikke har klart å rette opp feilen i Smestad transformatorstasjon, som gjorde deler av Oslo og Bærum strømløst 18. november. Samtidig forventer Statnett høyere strømforbruk som følge av kaldere vær.

Kan miste flere helger

Det er flest borettslag med vannbåren varme, og næringskunder, blant de 243 strømkundene, som utgjør en utkobling av totalt 100 megawatt.

Felles for alle er at de har forpliktet seg til å skaffe og ta bruk alternative reserveforsyninger til sine fyrkjeler, som for eksempel forurensende olje- eller dieselanlegg.

– I tillegg er det en del andre kunder, som for eksempel snøkanonanlegg. Det er akkurat på disse temperaturene anleggene kunne produsert snø, og nå mister de raskt en helg eller to, og vil lide økonomisk tap, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett til Teknisk Ukeblad.

Schau vil ikke nevne konkrete navn eller antall alpinanlegg som rammes.

– Misbruker ordningen

De aktuelle strømkundene får betale lavere nettleie, mot at de risikerer å bli koblet ut når energiforsyningen til Oslo-området er anstrengt. Men Hafslund Nett mener Statnett denne gangen går over streken, og mener kriteriene for utkobling ikke er tilstede.

– Statnett misbruker ordningen med fleksibelt forbruk. De bruker utkoblingen til å kompensere for feil i sitt eget nett, og i tillegg la kundene betale forsikringspremien mot at Statnett får ytterligere feil på sitt anlegg, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett til Teknisk Ukeblad.

Hafslund Nett mener de kan opprettholde forsvarlig strømforsyning på tross av feilen.

– Vi har hatt tilfeller før der strømforsyningen virkelig har vært så anstrengt at det har vært behov for utkobling. Men vi er godt innenfor i denne situasjonen, sier Schau.

Feiltapping av SF6-gass

Totalt ble 14 av Hafslund Netts trafostasjoner i Bærum og Oslo berørte da Statnetts transformatorstasjon på Smestad falt ut 18. november.  I alt 92.000 kunder mistet strømmen, hovedsakelig i Oslo vest og Bærum. Også deler av Oslo-sentrum var berørt.

Etter cirka 10 minutter var 70.000 kunder innkoblet, og siste kunde fikk strømmen tilbake klokken 14.07.

Ifølge Statnett skal utfallet skyldtes at det ble feilaktig tappet SF6-gass under arbeid på anlegget.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samtidig som strømmen gikk, var det sterk røykutvikling fra regjeringskvartalets R4-blokk, som ligger vis à vis høyblokka i Grubbegata. Røykutviklingen skal ha kommet fra et strømaggregat i R4-bygget, som ble igangsatt etter strømbruddet.

Statnett: – Nødvendig og riktig

Statnetts kommunikasjonssjef Henrik Glette skriver i en epost til Teknisk Ukeblad at dette er forbrukere som har en avtale om at de får redusert nettleie for å være tilgjengelige for utkobling.

– Vi anså det for å være nødvendig og riktig å koble ut disse for å sikre strømforsyningen i Oslo-området. Vurderingen blir gjort av behovet for å sikre forsvarlig drift i sentralnettet. Dette er standard praksis over hele landet og selve formålet med denne ordningen. Slike utkoblinger må iverksettes før eventuelle nye feil oppstår, for å hindre at feilene får større konsekvenser, skriver Glette.

Han sier avtalen er tydelig på at Statnett kan beordre utkobling som følge av at relevante nettforhold skaper akutt eller forventet knapphet på overføringskapasitet.

– Det er også innbefattet at slike avbrudd kan bli langvarige, spesielt om vinteren. Det er derfor ingen begrensninger på utkoblingens varighet i avtalene. Dette ble gjort for å unngå at nye eventuelle feil fikk store konsekvenser for mange.

Vil diskutere

Glette sier de registrerer at Hafslund er uenige i hvorvidt dette er innenfor avtalen, og vil diskutere detaljene i dette med Hafslund.

– Det viktigste for oss var å sikre kraftforsyningen og vi mener derfor det var riktig å bruke disse avtalene. Vi forventer at innkobling vil skje i løpet av det neste døgnet, sier Glette og legger til at alt fleksibelt forbruk kan kobles inn fra klokken 18 i kveld mandag.

Oppdatering: Alle kundene ble koblet tilbake mandag ettermiddag, opplyser Hafslund Nett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.