KLIMA

2010 kan bli rekordvarmt

INNTØRKEDE ELVER: En mann krysser en uttørket sideelv til Amazonas i Brasil. Uvanlig tørke har ført til at vannstandene i elvene i området er rekordlave. Samtidig viser temperaturmålinger over hele verden at 2010 så langt er et av de varmeste årene siden målingene begynte i 1880.
INNTØRKEDE ELVER: En mann krysser en uttørket sideelv til Amazonas i Brasil. Uvanlig tørke har ført til at vannstandene i elvene i området er rekordlave. Samtidig viser temperaturmålinger over hele verden at 2010 så langt er et av de varmeste årene siden målingene begynte i 1880. Bilde: Reuters / Scanpix
21. nov. 2010 - 09:41

Fram til nå er det 1998 som har vært det varmeste året. Men så langt i år ser det ut til at denne rekorden i alle fall blir tangert.

De ti første månedene i 1998 og i år har nemlig vært nøyaktig like varme, ifølge amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Begge periodene hadde en gjennomsnittstemperatur på 14,73 grader.

Kaldt i Europa

Beregningene er basert på målinger både til lands og til vanns over hele verden. Selv om det var uvanlig kaldt i Nord-Europa og deler av USA forrige vinter, var den globale temperaturen svært høy første halvår.

Årsaken er at folk svettet mange andre steder i verden, samtidig som europeere og amerikanere hutret og frøs.

Lite is

I oktober i år har det vært uvanlig varmt i Canada, Midtøsten, nordøst i Afrika og store deler av Russland. Europa og Australia har imidlertid hatt uvanlig kaldt vær, ifølge NOAA.

Mengden sjøis i Arktis i oktober var den tredje laveste siden denne typen målinger begynte i 1979. Og deler av regnskogen i Brasil har opplevd den verste tørken på 40 år.

Klimaendringer

Ifølge FNs klimapanel er det svært sannsynlig at mesteparten av den globale oppvarmingen siden midten av 1900-tallet skyldes utslipp av klimagasser. Utslippene stammer blant annet fra bruk av kull og olje til strømproduksjon, industri og transport.

I slutten av november møtes utsendinger fra hele verden i Mexico i et forsøk på å komme videre i forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale. Få land har så langt vist vilje til å kutte egne utslipp i betydelig grad, og lite tyder på at det vil bli noen gjennombrudd i forhandlingene i denne omgang. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.