ARKIVNYHETER

20 år siden Komsomolets

KOMSOMOLETS: Atomubåten sank i Norskehavet den 7. april 1989. Tjue år etter ligger den fortsatt og ruster på 1700 meters dybde. Havforskningsinstituttet vurderer likevel at vraket er en liten fare.
KOMSOMOLETS: Atomubåten sank i Norskehavet den 7. april 1989. Tjue år etter ligger den fortsatt og ruster på 1700 meters dybde. Havforskningsinstituttet vurderer likevel at vraket er en liten fare.
Kjetil Malkenes Hovland
7. apr. 2009 - 10:50

- Jeg hvilte i kahytten da alarmen gikk, sier Igor Kalinin til TV-kanalen Russia Today.

Han var hydroakustisk ingeniør på K-278 Komsomolets, en sovjetisk atomubåt i "Mike"-klassen.

For tjue år siden tok den fyr, og den 7. april 1989 sank ubåten i Norskehavet, 180 km sørvest av Bjørnøya.

Slåss for fartøyet

- Da jeg hørte alarmen, løp jeg på post, og som alle andre begynte jeg å slåss for at fartøyet skulle overleve, sier Kalinin.

SANK: Dette er atomubåten Komsomolets, som sank sørvest av Bjørnøya 7. april 1989. Fotoet er hentet fra en Bellona-rapport om ulykker med atomubåter.
Ubåten var like lang som en fotballbane, og inneholdt to atomstridshoder. Den hadde dobbelt skrog, der det indre var av titan. Det gjorde at Komsomolets var den eneste ubåten i verden som kunne dykke til mer enn tusen meters dybde. Det var få motstandere som hadde noe å stille opp med.

Stengte ned reaktoren

Andrej Makhota var også ingeniør ombord da det begynte å brenne i atomubåten i 1989.

- Jeg var nær reaktoren, og hørte nødstengningssystemet aktivere seg. Jeg kan bekrefte at reaktoren var fullt nedstengt for å unngå mulige radioaktive lekkasjer, sier Makhota til Russia Today.

Etter noen timers brann sank ubåten. 24 av mannskapet overlevde, mens 42 døde av røykforgiftning eller kulde i det kalde Norskehavet. Mannskapet på et norsk Orion-fly var hjelpeløse vitner til det som skjedde i vannet.

Planer om heving

Ubåten ligger på 1700 meters dybde.

Det har vært planer om å heve Komsomolets. Men en rekke inspeksjoner avdekket at ubåten var så skadet av sammenstøtet med havbunnen at det var farligere å heve båten enn å la den ligge der.

Høsten 2008 undersøkte forskningsskipet "G.O. Sars" området rundt ubåten, i et samarbeid mellom Statens strålevern og Havforskningsinstituttet. Det ble samlet prøver av sedimenter og bunnvann samt vann fra overflaten. Prøvene blir analysert mot ulike radioaktive stoffer som gammaemittere, plutonium, americium og strontium.

Vraket er sterkt skadet

Ifølge Russia Today er vraket av Komsomolets undersøkt mer enn 70 ganger, blant annet av eksperter fra Nato og den russiske marine. Fartøyet er sterkt skadet, men noen hull er tettet. Ifølge Wikipedias artikkel om Komsomolets har den russiske regjering sagt at faren for radioaktive lekkasjer fra vraket er ubetydelig fram til 2015 eller 2025.

En uavhengig granskning av ulykken mente at ubåten kunne ha konstruksjonsfeil, ifølge Barents Observer.



Uran og plutonium

Reaktoren i Komsomolets inneholder flere radioaktive stoffer. Atomstridshodene består av en blanding av uran og plutonium. I 1999 ble mindre utslipp fra reaktoren registrert nær vraket. Reaktoren er konstruert for å tåle korrosjon i 2000 år, mens stridshodene ikke er beskyttet mot sjøvann og vil korrodere tidligere.

Likevel skal sannsynligheten for store utslipp fra ”Komsomolets” være liten, ifølge Havforskningsinstituttet, som også tidligere har konkludert med at vraket ligger så dypt at faren for radioaktiv forurensning er liten.

20 lignende tragedier

Roza Markova mistet sønnen sin i ulykken i 1989. Nå leder hun en organisasjon for pårørende og overlevende etter ulykken.

- Den 7. april ble nylig erklært som sørgedag for alle ubåtmannskaper som døde i tjenesten. Det har vært 20 lignende tragedier i den sovjetiske marinen, men den gang fikk vi ikke snakke om dem, sier Markova til Russia Today.

Se video av atomubåten Komsomolets.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.