KLIMA

– 14-19 prosent kutt

ØNSKER RAMMER: Nestleder Harald Francke Lund i den norske delegasjonen til klimaforhandlingene i København.
ØNSKER RAMMER: Nestleder Harald Francke Lund i den norske delegasjonen til klimaforhandlingene i København. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. des. 2009 - 14:07

– Vi har samlet tekst og stiftet den sammen, sier Harald Francke Lund til Teknisk Ukeblad.

Lund er nestleder i den norske forhandlingsdelegasjonen. Det har ikke vært lett å kutte i den 170 sider lange teksten som skal danne grunnlaget for en ny, global klimaavtale, sier han.

– Den mest interessante delen er disse non-paperne, sier Lund.

Urealistisk

Et non-paper er et hjelpedokument om vanskelige temaer. For eksempel hvem som skal betale for klimakutt og hvilke institusjoner som skal håndtere pengene.

Lund følger spesielt forhandlingene om finansiering og om klimakutt i u-land.

– Da vi forlot Bali, arbeidet vi mot en juridisk bindende avtale i København. Vi ser nå at det ikke er realistisk. Vi vil derfor ha en partskonferansebeslutning.

– En hva da?

– En beslutning i plenum. Den må låse fast de politiske rammene, så man får et mandat for å fullføre forhandlingene og få en juridisk bindende avtale så tidlig som mulig i 2010, sier Lund.

Fart

Han forteller at forhandlingene skjøt fart da USA kom på banen, særlig på det første forhandlingsmøtet i april i år da USA kom med nye posisjoner i forhandlingene.

– Det skapte dynamikk. En av årsakene til at vi ikke kommer lenger nå er at de ikke har kommet lenger internt i sin prosess i USA, sier Lund, som er positiv til at flere u-land har kommet med løfter.

– Men alt USA har å komme med er opptil 3-4 prosent kutt fra 1990?

– Hvis du summerer opp alt nå, så er vi totalt på 14-19 prosent kutt fra rike land. Usikkerheten skyldes at land som EU og Norge har mål som varierer. Vi har et togradersmål hvor klimapanelet sier at det må reduseres fra 25-40 prosent, og da er dette for lavt. Men dette må summeres opp etter hvert.

– Det blir vel en brems når den største nasjonen ikke kan legge mer på bordet?

– Det som er viktig, er at USA er kommet på banen. Det er helt avgjørende. De har kommet med en utslippsbane helt til 2050. Det er også viktig hva som kommer av finansielle forpliktelser.

– Kina og USA er nøklene her?

– Det er klart, det er de to største utslippslandene. De er helt sentrale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.