OLJE OG GASS

12 000 arbeidsplasser i fare

SNART TOMT: Uten nye oppdrag blir det mye ledig areal i de store verkstedhallene i offshoresindustrien. Her fra Aker Solutions Egersund.
SNART TOMT: Uten nye oppdrag blir det mye ledig areal i de store verkstedhallene i offshoresindustrien. Her fra Aker Solutions Egersund. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
4. feb. 2010 - 07:56

I løpet av første halvår skal kontraktene for både Ekofisk feltsenter og Goliat-plattformen tildeles. Frykten er stor for at begge disse kontraktene går til utlandet. Totalt 12 000 årsverk kan gå tapt for norske verksteder.

Etterlyser åpenhet

Statoil har vanskeligheter med sine medeiere av Gudrun-feltet, hvor både Marathon og Gaz de France er skeptiske til Statoils utbyggingsplaner og ressursgrunnlaget i feltet. De ønsker å bore en ekstra avgrensingsbrønn for å få bedre beslutningsgrunnlager for en eventuell utbygging. Derfor kan Gudrun-prosjektet skyves ytterligere ut i tid. Gudrun-feltet ble oppdaget allerede i 1975, men har ennå ikke blitt besluttet utbygget.

Statoil mener at det haster med å bygge ut feltet fordi man nå har ledig produskjonskapasitet på Sleipner for å prosessere gassen fra feltet.

Statoil mener at det haster med å bygge ut feltet fordi man nå har ledig produskjonskapasitet på Sleipner for å prosessere gassen fra feltet. RASKERE: - Det må være mulig å få fram prosjektene raskere enn i dag. Det tar altfor lang tid å modne prosjekter, sier Rolf Hestenes. Anders J. Steensen

Etter disse tre prosjektene er det få utbyggingsprosjekter.

– Jeg skulle ønske oljeselskapene kunne vært litt mer åpne i forhold til hvilke prosjekter de har planer om å utvikle slik at verkstedene kunne fått planlagt sin framtid bedre, sier bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri Olje og gass.

Mangler kapital

En annen utfordring for mange av de små oljeselskapene, hvor flere også har fått operatørstatus, er mangelen på kapital til å klare en utbygging. Disse selskapene spiller en stor rolle i regjeringenS olje- og gasspolitikk og når det gjelder tildelinger av rettigheter og operatørskap av felt.

– Det er ingen ønskesituasjon at de små selskapene ikke kan realisere prosjektene dersom de får funn. Vi forventer at drivverdige funn blir bygget ut. De selskapene som blir rettighetsinnehavere eller operatør på sokkelen bør ha økonomisk bæreevne til å gjennomføre en utbygging. Selskapene bør også bidra til å utvikle det norske oljemiljø med hensyn på ny teknologi og kompetanse. Det siste vi er tjent med er selskaper med en tøm og røm-strategi, sier Hestenes.

Mange permitteringer

2010 og 2011 vil preges av lav aktivitet for offshore leverandørindustrien. Av totalt 11 000 sysselsatte hvorav 6900 er direkte ansatte på verkstedene, kan mer enn halvparten risikere å bli permitterte i løpet av året. For første halvår er belegget på 58 prosent, mens det annet halvår er på 36 prosent. Første halvår 2011 blir riktig ille, med en foreløpig beleggsprosent på 17 prosent. Det betyr at åtte av 10 kan bli arbeidsledige.

– Vi har regnet ut at de prosjektene som er under oppseiling, Gudrun (påvist i 1975), Goliat og nytt Ekofisk feltsenter, innebærer et arbeid på 10 – 12 000 årsverk. Skulle disse prosjektene havne i utlandet, blir situasjonen for flere av verftene alvorlig, sier Hestenes.

Goliat forventes tildelt før påske, mens Ekofisk skal tildeles i løpet første halvår.

Oljekonsulent Hans Henrik Ramm tror at norsk leverandørindustri er konkurransedyktig og at flere av oppdragene vil havne her i landet.

ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering.
KOMMER IKKE: Olje og energiminister Terje Riis-Johansen prioriteter samråd i Harstad framfør å møte industrien på Offshore Strategikonferansen. Han sender statsekretær Robin Martin Kåss. Scanpix

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.