INDUSTRI

– 100 millioner kroner er ikke nok

Erna Solberg i samtale med Jens Ulltveit-Moe og Thorleif Enger.
Erna Solberg i samtale med Jens Ulltveit-Moe og Thorleif Enger. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
27. okt. 2009 - 07:46

100 millioner kroner var det regjeringen kom med i statsbudsjettet til utvikling av miljøteknologi i industrien. Langt mindre enn det industrien selv hadde ønsket seg.

Peanøtter

Forum for miljøteknologi, som samler 13 av landets største industribedrifter, har foreslått dette fondet, men med en kapital på to milliarder kroner, ikke 100 millioner.

– 100 millioner er peanuts. Det rekker ikke til noe, men vi får ta det positive. Det kommer et nytt instrument, nå får vi jobbe videre med byråkratiet for å få opp beløpet, sier Thorleif Enger, leder i forumet og tidligere toppsjef i Yara, til Teknisk Ukeblad.

Umodent og risikofylt

Han mener et slikt program bør tilpasses det faktum at miljøteknologi er et umodent og dermed risikofylt marked.

Enger får støtte av Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe, som jobber med å bygge opp to store satsinger innen miljøteknologi, Umoe Biofuels og Umoe Solar.

– 100 millioner kroner er ikke nok, mener han.

Vil satse i Norge

Ulltveit-Moe har selv måttet dra ut av landet for å etablere sine satsinger, en biodrivstoffabrikk i Brasil og en solcellefabrikk under oppbygging i Canada.

– Jeg ville helst gjort mine miljøsatsinger i Norge, men det ville vært helt irrasjonelt. Rammen rundt er for dårlig. Det er mye bedre andre steder, sier han.

I januar kjøpte Umoe papirgiganten UPMs fabrikk i den lille byen Miramichi i New Brunswick i Canada for 100 millioner kroner.

– Jeg har ansatt forskere fra Sintef og baserer min solarsatsing på norsk «know how», men får ikke gode nok vilkår her, sier han til Teknisk Ukeblad.

Gode vilkår i Canada

I New Brunswick får selskapet blant annet en 20 års elkontrakt, en etablert industritomt og gode statlige støtteordninger og lave skatter.

– I tillegg har vi fått med skogkontraktene som tilhørte UPM. Vi ser på hva som kan utvikles av biodieselteknologi. Det er bare å glemme nå, men må være like rundt hjørnet, sier han.

– Anlegget kommer i drift i 2012 og da har vi som mål å levere fornybar energi til samme pris som fossil energi, sier Ulltveit-Moe.

Åpent tidsvindu

Den tidligere Ap-statssekretæren Stein Lier-Hansen, nå administrerende direktør i Norsk Industri, er ikke imponert over norske støtteordninger for miljøteknologi.

Han mener norske myndigheter nå må kopiere EUs regler.

– Det kommer nye åpninger for statsstøtteregler etter København. Vi har et tidsvindu som norske myndigheter må utnytte, sier han.

Han vil ha på plass bedre virkemidler for å få frem norsk miljøteknologi.

– Vi har gode forskere, men altfor ofte ser vi at kommersialiseringen skjer i andre land. Vi må få på plass statlige virkemidler for å få de store pilotene på plass, sier Lier-Hansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.