BYGGPOLITIKK

10.000 usikre arbeidsplasser

USIKKERHET: Kristin Halvorsen (til høyre) mener tiltakspakken redder 10 000 færre arbeidsplasser enn byggenæringen gjør.
USIKKERHET: Kristin Halvorsen (til høyre) mener tiltakspakken redder 10 000 færre arbeidsplasser enn byggenæringen gjør. Bilde: Scanpix
Joachim Seehusen
28. jan. 2009 - 08:55

Regjeringen selv mener den sikrer 15 000 arbeidsplasser, 10 000 færre enn byggenæringen regner med.



Målrettede tiltak

Fra Finansdepartementet har vi mottatt følgende tekst som skal forklare deres beregninger:

Tiltakspakken Regjeringen presenterte den 26. januar innebærer en økning i det strukturelle underskuddet på 27 mrd. kroner, eller om lag 1¼ pst. av BNP.

I tillegg kommer en økning i låne-, garanti- og investeringsrammer på 8 mrd. kroner som også vil stimulere den økonomiske aktiviteten. Dette er målrettede tiltak for å dempe virkningene av det internasjonale økonomiske tilbakeslaget.



Høyere BNP

Finansdepartementet anslår at pakken vil bidra til å trekke opp BNP for Fastlands-Norge med om lag ¾ pst. i 2009, bl.a. som følge av at pakken også vil lede til økt import.

Det er grunn til å regne med at virkningen av pakken vil tilta noe gjennom året, og at den også vil ha noe betydning for produksjon og sysselsetting i 2010.



Usikkerhet

Erfaringsmessig tar det noe tid før nedgang og oppgang i etterspørsel og produksjon slår fullt ut i sysselsettingen.

Det er dermed grunn til å regne med at virkningen på sysselsettingen på kort sikt blir noe mindre enn virkningen på verdiskapingen.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

15 000 jobber

Samlet sett anslår Finansdepartementet at pakken kan bidra til å øke sysselsettingen med om lag 15 000 personer, eller drøyt ½ pst., ved utgangen av året.

Det er betydelig usikkerhet knyttet til slike anslag. Problemene i finansmarkedene gjør denne usikkerheten større enn vanlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.